Ouderen kiezen voor Twitter, jongeren voor Instagram #Onderzoek

Ouderen kiezen voor Twitter, jongeren voor Instagram

Het is je vast niet ontgaan: het jaarlijkse Nationale Social Media onderzoek van Newcom is weer gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Twitter en Facebook nog steeds erg populair zijn in Nederland, maar vooral onder ouderen. De Nederlandse jongeren maken steeds minder gebruik van deze platformen en kiezen liever voor social media die gericht zijn op fotocontent, zoals Instagram.

Steeds minderen jonge ‘tweeps’

De belangrijkste redenen om te stoppen met het gebruik van het sociale platform zijn dat het te weinig oplevert (35 procent), te veel tijd kost (28 procent) en dat mensen zich er niet meer thuis voelen (27 procent).

Ouderen kiezen juist wel voor Twitter en Facebook

Opvallend is dat het gebruik van Twitter en Facebook door ouderen in Nederland juist weer hard stijgt. Er is volgens Newcom een stijging zichtbaar van 52 procent onder ouderen op Facebook, bij Twitter is dit 45 procent.
Het gebruik van Facebook onder 65+ers is in 2015 ten opzichte van 2014 met 23% gestegen.

Top 5 van meest gebruikte Sociale Platformen

De top 5 van meest gebruikte Sociale Platformen in Nederland is als volgt

  1. Facebook (9,4 miljoen gebruikers)
  2. Youtube (6,8 miljoen gebruikers)
  3. Google+ (3,9 miljoen gebruikers)
  4. Linkedin (3,8 miljoen gebruikers)
  5. Twitter (2,8 miljoen gebruikers)

Het aantal Nederlanders dat gebruik maakt van Twitter is in het algemeen gedaald in 2015. Zo maakten in 2014 nog 3,3 miljoen mensen gebruik van Twitter, in 2015 waren dat er 2,8 miljoen. De organisatie zelf spreekt dit overigens tegen. “Wij herkennen ons hier niet in, we nemen zelf een andere trend waar”, laat Marloes van der Laan, communications manager Benelux bij Twitter, aan Marketingfacts weten.

Het Facebook gebruik in ons land is nog steeds groeiende (9,4 miljoen gebruikers in 2015, 5% meer dan in 2014), maar ook hier zijn het de jongeren die afhaken.

Het aantal gebruikers van Youtube en Linkedin is licht afgenomen in het afgelopen jaar, terwijl het dagelijks gebruik van deze platformen weer licht is toegenomen.

Gebruik sociale netwerken flink toegenomen in Nederland

Instagram groeit aan populariteit

Instagram is ontzettend gestegen. Het aantal gebruikers van dit sociale medium steeg in 2015 met 29% (!) ten opzichte van 2014. Instagram telde in 2015 1,8 miljoen Nederlandse gebruikers, waarvan er maar liefst 722.000 dagelijks van het platform gebruik maken! Het is vorig populair onder jongeren (tot 20 jaar).

Na Instagram volgt Pinterest, een ander social medium dat zich richt op fotocontent, met 1,6 miljoen gebruikers in Nederland ten opzichte van 1,1 miljoen in 2014.

[Bronnen: Newcom50plus.blog.nl, Metronieuws en Marketingfacts)

Lees ook:Gebruik sociale netwerken flink toegenomen in Nederland
Lees ook:Wordt Facebook ingehaald door Linkedin?
Lees ook:Instagram is het populairst onder merken
Lees ook:Mijlpaal voor Whatsapp: 1 miljard gebruikers
Lees ook:Dit zijn de beste interne sociale netwerken voor je bedrijf #filmpje

Eén reactie op “Ouderen kiezen voor Twitter, jongeren voor Instagram #Onderzoek

  1. PC trends

    Goed artikel. Ik vraag me af hoe het over een aantal jaar is! Ik denk persoonlijk dat Twitter dan het rijtje uit is, en Instagram het rijtje in komt.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.