Social Media in vakantietijd: do’s & don’ts

Social Media in vakantietijd: do's & don'ts

De laatste jaren worden we er steeds weer voor gewaarschuwd: kondig je vakantie niet aan op social media, je maakt het inbrekers hiermee te gemakkelijk. Daarom een aantal tips om met social media om te gaan tijdens je vakantie én om social media te gebruiken om een eventuele inbraak tegen te gaan.

Don’t: vertellen wanneer je op vakantie bent

We beginnen met een simpele: vertel nooit op social media wanneer je op vakantie gaat. Waarom, dat spreekt voor zich: wanneer mensen weten dat je huis 1 of twee weken onbemand is ben je een makkelijke prooi voor inbrekers. Misschien denk je nu: “dat valt vast wel mee”. Maar niet alleen je vrienden lezen mee, ook de contacten van je vrienden kunnen meelezen, met name als zij reageren op je status op twitter of facebook. En dar kan zomaar iemand tussen zitten die wel een extra centje kan gebruiken. Nog niet overtuigd dat ook onbekenden in je vrienden dit in zich hebben? Google maar eens op ‘ik ga op vakantie twitter’ en lees het antaal posts van mensen met vakantieplannen. Als jij het kan, kan een potentiële inbreker het ook!

Don’t: Inchecken

Inchecken kan op meerdere social media. Het probleem met inchecken is dat niet alleen je vrienden dit zien, maar ook iedereen die de plaats waar je incheckt volgt. Eventuele inbrekers weten dus meteen dat je niet thuis bent.

Do: Pas je privacy instellingen aan

Toch is het verleidelijk om je leuke plannen te delen op social media. En als je eenmaal op je plats van bestemming bent wil je natuurlijk ook aan iedereen laten zien hoe fantastisch jij het daar hebt.
Kun je het niet laten, pas dan in elk geval van tevoren je privacy instellingen aan en zorg dat alleen je echte vrienden op facebook kunnen zien dat je met vakantie bent en wanneer. Twitter blijft zonder deze instellingen echter geen handig media om je vakantieplannen op te delen, tenzij je een privé account hebt met alleen maar volgers die ook in het echte leven met je bevriend zijn, en je dus volledig vertrouwd.

Do: Plan tweets in

Ben je een fervent twitteraar? Tja dan is het ook niet heel handig om ineens twee weken niets te zeggen op twitter. Want ook dat is verdacht. Heb je internet tijdens je vakantie, check dan dus af en toe je app en reageer op je volgers. Je kunt ook je tweets inplannen met een online tool, voor het geval je op vakantie geen zin in of tijd voor social media hebt, bijvoorbeeld met bufferapp.

Do: Whatsappgroep met de buren

Tip: maak en Whatsappgroep aan met al je buren en vraag om alert te blijven in de buurt en elkaars huizen extra in de gaten te houden tijdens de vakantieperiode.

Wat is jouw tip om met social media om te gaan in vakantieperiodes?

Lees ook:Heeft jouw buurt al een buurtwhatsappgroep?
Lees ook:Geen partneralimentatie meer na bewijs van relatie op social media
Lees ook:Twitter legt vanaf nu hashtags uit
Lees ook:Vergelijk je politieke voorkeur met die van je facebook vrienden
Lees ook:6 Tips bij het aanmaken van een profiel op Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.