Facebook in de strijd tegen depressiviteit

Iedereen die gebruik maakt van social media, weet dat je humeur beïnvloed kan worden door de posts van je vrienden. Zo kun je heel erg happy worden van alle gezelligheid op d foto’s van je vrienden, maar het kan ook zijn dat je er juist niet zo vrolijk van wordt als je deze foto’s (ongevraagd) krijgt te zien. Bijvoorbeeld omdat je je buitengesloten voelt, of omdat je denkt dat je eigen leven lang niet zo leuk is als dat van een ander. Je kunt er zelfs depressief van worden. Met en nieuwe feature op facebook gaat deze sociale netwerksite nu proberen om juist de strijd tegen depressiviteit aan te gaan.

Onderzoek: ‘Facebook kan leiden tot depressie’

Eerder deze maand verscheen in het nieuws een onderzoek van de University of Missouri-Columbia, waaruit bleek dat mensen die jaloers zijn op hun Facebookvrienden last kunnen krijgen van depressieve klachten. Dat is natuurlijk niet wat je als bedrijf op je geweten wilt hebben. En dus moet facebook gedacht hebben hier wat aan te moeten doen.

Hoe werkt het?

De feature is nu alleen nog beschikbaar in de Verenigde Staten, maar Facebook heeft wel laten weten dat er wordt gekeken naar de mogelijkheden om de situatie ook buiten de VS te verbeteren.

Zo werkt het: Wanneer je het idee hebt dat een van je facebookvrienden depressief is, aan d hand van en of meer van zijn/ haar berichten, is het mogelijk om daar melding van te doen. Die persoon krijgt vervolgs en berichtje van facebook: “a friend thinks you might be going to something difficult and asked us to look at your recent post”. De facebook gebruiker krijgt vervolgens de mogelijkheid om met iemand te praten over zijn/ haar problemen, of om tips en ‘support’ te krijgen.

Sociale verbondenheid op facebook

Rob Boyle, Facebook’s product manager over de nieuwe tool: “Eén van de dingen die de uitkomst verbetert is sociale verbondenheid. Dat is wat wij doen. We helpen mensen in contact te brengen en zorgen voor interactie.” (Bron: Dutch Cowboys)

Voor een effectieve en correcte werking van de nieuwe facebook feature tegen dpressiviteit werkte facebook samen met verschillende mental health organisatiesals Forefont, Now Matters Now en National Suicide Prevention Lifeline.

Hoe wordt jouw humeur beïnvloed door facebook en andere sociale media?

Lees ook:Facebook speelt in op sportfans met nieuwe feature
Lees ook:Gebruik jij social media om klachten in te dienen? Doe mee aan het Online #klachtenonderzoek 2016
Lees ook:Eindelijk! Instagram maakt het mogelijk om van account te wisselen
Lees ook:Instagram #nofilter geen succes
Lees ook:Nieuw: Facebook Scrapbook voor jonge ouders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.